Innehåller:
Upgraded Chocolate Powder är framtaget för att uppnå ett kakaopulver av absolut högsta kvalité. Varje steg i produktionen har optimerats för att ta fram det mesta av den utsökta smaken, oljorna och antioxidanterna samt undvika bildandet av toxiner från mögelsvampar. Upgraded Chocolate Powder framställs från kakaobönesorten Forastero Arriba som är har en mild smak och anses vara i klass med världens bästa bönor. Det är dessutom ekologiskt och oupphettat.
Kakaopulvret kan bland annat göra din (länk: Bulletproof Coffee) till en härlig Bulletproof Mocha.
Fördjupning
Upgraded Chocolate Powder framställs från vilt odlade, handskördade kakaobönor från ett enskilt område med rik vulkanisk jord beläget på hög höjd i Sydamerika. Kakaobönorna är av sorten Forastero Arriba från decennier gamla träd, en del så gamla som 75 år. Träden vattnas med rent vatten från källor i bergen. Erfarna kakaoodlare skördar de mogna kakaobönorna och tar dem till en närliggande förstklassig anläggning för förädling.
All kakao behöver fermenteras, jäsas, för att bli ätbar. Flera av de mögelsvampar som förekommer vid jäsningen av kakaobönor kan avge mögeltoxiner, så kallade mykotoxiner (1). För kakaobönorna som används till Upgraded Chocolate Powder tillåts endast en kort jäsning. Risken för tillväxt av mögelsvampar minimeras genom att endast kakaobönor från ett enskilt plantage används samt att jäsningen sker på hög höjd i en stängd anläggning. Denna process ger en lägre exponering för olika typer av mykotoxiner jämfört med fuktigare afrikanska förädlingsprocesser av kakao.
De rika smakerna och oljorna behålls genom att de råa bönorna snabbt soltorkas i frisk bergsluft. Bönorna mals därefter till ett fint pulver med utrustning speciellt framtagen för Upgraded Chocolate Powder. Därigenom behålls innehållet av antioxidanter genom hela förädlingsprocessen fram till slutprodukten. Bönorna är 100% ekologiska och vilt odlade.
Tips för användning
Du kan blanda Upgraded Chocolate Powder och Upgraded Cacao Butter tillsammans på mycket låg värme för att göra din egna Bulletproof Chocolate Cake eller Fudge (för chokladkaka används mer kakaopulver och för fudge mer kakaosmör). För att få en sötare smak kan du addera Upgraded Vanilla och om du vill göra dem riktigt söta kan du även tillsätta rå honung.
För att göra varm choklad blandar du både kakaopulvret och kakaosmöret i 1-2 koppar varmt vatten med valfri sötning (exempelvis: stevia, xylitol eller rå honung) och ekologiskt smör eller koncentrerad kokosmjölk.
Referens
1) Sánchez-Hervás M et al., Mycobiota and mycotoxin producing fungi from cocoa beans. International Journal of Food Microbiology, 2008.